Psalmen voor Nu – Voltooiing van het project

PvN

PRESENTATIECONCERT

Houten, 1 november 2014, 19.30 uur
De Lichtboog, Kruisboog 22

Toegang € 12,50 excl. € 2,- administratiekosten
Kaartverkoop: www.truetickets.nl

 

 

Met het uitbrengen van het dubbelalbum Compleet gelukkig wordt in november dit omvangrijke project afgesloten. Er zijn in totaal 11 CD’s verschenen en alle 150 psalmen zijn dan van een nieuwe, eigentijdse berijming én melodie voorzien. Daar is jaren aan gewerkt door een team van dichters, hebraïci en musici. Zowel in de vorm van samenzangliederen als ook luisterliederen is dit een boeiend project geworden.

Er is wel eens aan getwijfeld of we deze eindronde – met de laatste zware loodjes – wel zouden halen. Op een gegeven moment treedt er ‘psalm-moeheid’ op, moet je weer ergens nieuwe inspiratie vandaan halen en vooral veel doorzetten. Het was ook een bijzonder ambitieus project dat destijds werd aangejaagd door Rien van den Berg. Honderdvijftig geheel nieuwe teksten in wat we onderling wel eens ‘bushokjestaal’ hebben genoemd. Geen banale taal, maar wel verstaanbaar in deze tijd. En dan ook nog eens 150 nieuwe melodieën, meestal in een pop-jasje. Dit was iets totaal anders dan een ‘gewone’ singer-songwriter activiteit. De nieuw berijmde psalmen waren zelden makkelijke songteksten zodat het een hele klus was om op de soms massieve teksten een goed lopende melodie te schrijven. Net als bij onze Geneefse voorvaders in de 16e eeuw is er met de tekst en met de melodie gevochten. Dat leidde ook hier niet bij elke psalm tot hetzelfde resultaat. Er zijn psalmen die goed meezingbaar zijn. Van sommige psalmen is het refrein meezingbaar, maar heb je eigenlijk ook een solist-voorzanger nodig. Een vorm die je ook wel bij de liederen van Oosterhuis/Oomen aantreft en oude papieren heeft. Andere psalmen zijn meer luisterliederen geworden. Dat is overigens niet minder waardevol. Er is niets verkeerds aan om af en toe eens naar een (hele!) psalm te luisteren.

Dit project kon alleen slagen doordat de tekstschrijvers, ondersteund door de hebraïci (kenners van de grondtekst van de psalmen) voortdurend in overleg waren met de musici. Wederzijds werd er regelmatig een stukje tekst of een brok melodie aangepast en in redactievergaderingen besproken. Die vergaderingen waren een mengeling van bonte creativiteit, uiteenlopende muzikale en poëtische karakters en de unisono drive om die oude psalmen integraal opnieuw in te kleuren. Als iets een teamprestatie mag heten dan is het dit project geweest. En dat allemaal onder de bezielende leiding van Nico de Waal van Boekencentrum die het project steeds persoonlijk heeft begeleid.

Tijdens de presentatie van dit laatste dubbelalbum Compleet gelukkig zullen oude en nieuwe psalmen van de afgelopen jaren de revue passeren. Samen zingen en luisteren voor jong en oud.

Kees van Setten, lid Psalmen voor Nu team

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *