Purschuimliederen

Purrtaize

Jaap Overeem, predikant in Stiens reflecteert op het gebruik van taizéliederen in een viering. 

De afgelopen weken heb ik weer een aantal vieringen mogen maken voor Eredienst Creatief. Het wordt steeds meer een hobby voor mij en het team raakt ook steeds meer op elkaar ingespeeld. Ik herinner mij van eerdere voorbereidingen dat meerdere versies van vieringen sneuvelden en dat er eindeloos gediscussieerd kon worden over lezingen, liederen en muzikale wendingen. We slaan de versies van vieringen altijd apart op, zodat je achteraf heel goed het proces omgekeerd kunt monitoren. Wat is er nu eigenlijk gebeurd en welke keuzes hebben wij gemaakt om tot een viering te komen?

Een stukje kritiek op onszelf is, als ik terugkijk naar eerdere vieringen, dat wij geneigd zijn op ingewikkelde momenten in de viering te kiezen voor een taizélied. Je moet keuzes maken als je het verhaal in een viering wilt bewaken. Wat is de volgende stap: een lofprijzing, of juist een kyrie, een gebed, iets interactiefs? Vaak is op die kruispunten een taizélied terecht gekomen.

Een taizélied is als purschuim. Purschuim is reuze handig. Het past altijd en je hebt het ook nodig om gaatjes af te dichten. Maar op purschuim kun je geen huis bouwen. Begrijp mij goed, ik heb niets tegen op taizéliederen. Ik vind ze zelfs fijn. Eindelijk eens een lied zonder een lap tekst, in een dichtvorm die ik toch niet begrijp. Het nadeel van een taizélied vind ik wel dat er vaak een gedeelte uit een bijbelvers overgenomen wordt, zonder deze te duiden. Ik ga er in de komende tijd wat kritischer naar kijken. Wil ik nu echt dit lied zingen, heb ik het nodig als purschuim? Of loop ik nu weg voor een keuze die ik in de viering moet maken en ben ik mijn dienst aan het bouwen op purschuim? In dat geval kan ik beter terugschakelen en nog even goed kijken naar het verhaal van de dienst en de keuzes die ik moet maken.

Bless the lord, my Soul … Laudate omnes gentes … Purschuim

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *