Trendwatching Viering 10 jaar PKN

pkn 10Op 14 september 2014 werd in Nijkerk gevierd dat de Protestantse kerk in Nederland jarig is. 10 jaar geleden gingen de Evangelisch Lutherse Kerk, de Gereformeerde kerken in Nederland en de Nederlands Hervormde Kerk op in de Protestantse Kerk in Nederland. De viering werd live uitgezonden op NPO Nederland 2. Ook koning Willem Alexander en koningin Máxima waren erbij. Jaap Overeem, predikant in Stiens vertelt wat hij er van vond. 

Het is uniek dat je als kerk zo’n podium krijgt om te laten zien wie je bent en wat je missie is. Ik heb geboeid zitten kijken. Mocht u de viering gemist hebben, dan kunt u de viering terugkijken via uitzending gemist en de orde van dienst op de PKN site.

Ik vond het een prachtige viering. Maar niemand zit te wachten op een recensie achteraf van een viering. Reden waarom ik dit stuk schrijf, is omdat ik meen een nieuwe trend te hebben gezien. Zo op het eerste gezicht is er niet veel veranderd. Gebeden, liederen, orgelspel en een preek vormen het hart van de viering. Nieuw was dat Trinity, Ernst Daniël Smidt, Anita Meyer en andere artiesten een podium kregen om op te treden. Ze deden niet zomaar hun nummertje, maar de liederen die zij speelden waren logisch in het verhaal van de dienst.

Liedteksten die niet per se religieus bedoeld zijn, kregen toch een religieuze lading vanwege de plek in de orde van dienst. Ik juich die ontwikkeling toe: we zijn kerk midden in de maatschappij en wij moeten met deze maatschappij werken om ons geloof handen en voeten te geven. Het enige wat ik jammer vond is dat de gemeente waar het modern en eigentijds werd weinig de gelegenheid kreeg om mee te zingen. De samenzang bleef zo “klassiek” (met orgel) terwijl de artiesten de dienst een “moderne” tint gaven. Ik had het wel op prijs gesteld als dat meer gemengd was geweest. Klassiek met band en modern met orgel is best mogelijk en een van de kernkwaliteiten van het gemeente zijn is samen zingen. Doe dat dan ook!

Je kunt je afvragen of de viering niet te eigentijds is geweest. Je zou kunnen zeggen dat een kerkdienst vooral de wereld van God moet laten zien en zich niet te veel moet aantrekken van wat in de mode is. Ik zie het punt echter niet in deze redenering. Juist als je het podium krijgt om aan de wereld te laten zien wat kerk is, op landelijke televisie, moet je laten zien dat kerk ertoe doet en van deze wereld is.

Lees ook het artikel “Knutselen en polderen op de ruïnes van de traditie?” 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *