40 dagen Heilige Herrie

heilige herrie

De EO begon (?) er een paar jaar geleden mee in The Passion op straat: popsongs een plek geven in het lijdensverhaal. Die lading komt nu ineens mee als je ‘Geef mij nu je angst’ van André Hazes/Guus Meeuwis hoort. Voor de veertigdagentijd is er nu op Facebook: ‘40x heilige herrie’.

Elke dag een Bijbelgedeelte uit het lijdensverhaal van Christus, met daarbij een popsong die ergens raakt aan dat verhaal. Dat was het idee waar Henry Schutte en Corjan Matsinger van Youth for Christ zomaar op een ochtend op kwamen.

‘Voor liefhebbers van popmuziek kan er op deze manier een nieuw licht vallen op de eeuwenoude teksten rond het lijden en sterven van Jezus’, zeggen Schutte en Matsinger. Bezoekers kunnen reageren en de site aanvullen met andere liedjes die zij aan het Bijbelgedeelte koppelen. ‘Wie weet dat het helpt in het creëren van mooie (online) ontmoetingen tussen jong en oud via de universele taal van muziek.’

De lezing bij dag 26 bijvoorbeeld: het moment waarop Pilatus zijn handen wast en Jezus overgeeft om gekruisigd te worden. De popsong daarbij: ‘Man Down’ van Rihanna. ‘I didn’t mean to end his life / I know it wasn’t right / I can’t even sleep at night / Can’t get it off my mind (…)’Cause I didn’t mean to hurt him / Could’ve been somebody’s son …

Iemand anders komt met ‘Hide in your shell’ van Roger Hodgson (Supertramp), omdat Pilatus zich verstopt voor zijn schuld aan Jezus’ dood.

  • Wat vindt u/vind jij? Kan dit?
  • Hoe spiritueel is de hedendaagse popmuziek? Hoe belangrijk voor de spiritualiteit van jongeren? (En voor dertigers, veertigers …?)
  • Wat zou je met popsongs in de liturgie kunnen?

In november deed Martin Hoondert een workshop over ‘Het seculiere lied in de eredienst’, op het symposium ‘Over grenzen heen’ van EredienstCreatief. Bekijk hier zijn presentatie.

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *