Academie Muziek & Theologie gaat van start met driedaagse cursus!

 In februari 2018 start de Academie Muziek & Theologie (i.o.) met een driedaagse cursus voor (leidinggevende) muzikanten en zangers. Tijdens deze cursus verdiepen zij zich in theologische achtergronden van muziek in de christelijke gemeente en werken aan praktische muzikale en liturgische vaardigheden.

Er is de afgelopen eeuw veel veranderd in de kerk en de kerkmuziek. Naast de traditionele strofische liederen, begeleid door het orgel, zijn veel nieuwe liedculturen ontstaan die een plaats krijgen in erediensten. Muziekgroepen, bands en dergelijke begeleiden de samenzang en daarmee is inspraak van (gewone) gemeenteleden in wat er in de dienst gebeurt flink toegenomen.

Dit roept vragen op: Hoe geef je vernieuwing praktisch en verantwoord een plaats? Wat is de rol van muziek in een viering? Wat is de taak van de muzikant/zanger ten opzichte van de predikant? Hoe kunnen zij elkaar beter verstaan en de diensten samen vormgeven?

Met de cursusdagen in februari, maart en april biedt de Academie Muziek en Theologie (leidinggevende) muzikanten in de kerken en gemeenten de kans om zich verder te ontwikkelen in dit speelveld. Er komen uiteenlopende onderwerpen aan bod die deel uitmaken van een groter curriculum dat nog in ontwikkeling is. Cursisten leren omgaan met verschillende liedculturen, oefenen praktische muzikale vaardigheden en krijgen meer inzicht in de theologie van muziek.

Initiatiefnemer Kees van Setten zegt hierover: “Het belangrijkste van de muziek staat niet in de noten, zei Mahler ooit. Daarom ben ik zo enthousiast over deze nieuwe opleiding die muzikanten in de kerk bewust wil maken van de boeiende theologische, liturgische en creatieve wereld om die noten heen.”

De cursus wil naast het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van muziek en liturgie ook een ontmoetingsplaats zijn voor muzikanten met een uiteenlopende (kerkelijke) achtergrond en visie op muziek. Docenten zijn Frank den Bakker, Rob Buis, Antoine Houben, Hanna Rijken, Kees van Setten en Bart Visser. Samen vertegenwoordigen zij een veelheid aan kerkelijke culturen en muzikale voorkeuren en kijken er naar uit hun ervaring te delen.

Kijk voor meer informatie, de cursusdata en aanmelden op www.academie-mt.nl

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *