Geneefse psalm met een Peruaanse twist

Ere zij GodHet blenden van verschillende stijlen kan geoefend worden zo ontdekte Peter van Klinken, cantor van de Protestantse Wijkgemeente Leidsche Rijn-Oost. Hij liet de gemeente “God zij geprezen met gezag” (LB 68 vers 7) uit de Geneefse traditie zingen en vervlocht dit met het Peruaans Gloria (LB 309a, eerdere vertaling).

Tussen de psalmregels keren steeds delen uit het gloria terug. De gelaagde opbouw van het Peruaans gloria zijn zoveel mogelijk gehandhaafd en de tekstherhalingen sluiten aan bij de inhoud van de psalm. De twee thema’s uit het Peruaans gloria (het ‘Ere zij God’-thema en het ‘Halleluja, amen’-thema) zijn onder elkaar geplaatst, waardoor het eigenlijk een dubbele herhaling wordt en zodoende steeds krachtiger. Harmonisch gezien is het spannend, omdat er voortdurend gewisseld wordt tussen de majeur (psalm) en mineur (Peruaans gloria).

Het resultaat is hieronder te beluisteren, alhoewel de kwaliteit van de opname wat te wensen over laat, is de opbouw van het geheel duidelijk.

Peter stelt het arrangement van het Peruaans gloria en de vervlechting met de psalm ter beschikking voor wie dit ook een keer wil proberen.

 

      


Reacties

Geneefse psalm met een Peruaanse twist — 3 reacties

    • Moest mashup i.d.d. opzoeken, zie wat je bedoelt. Vind Verbindend Vieren gedurfder qua mengen van stijlen. Mash-up klinkt wel wat meer bij de tijd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *