Inspiratiedag 9 mei 2020: Verbindend vieren rondom Pinksteren

This image has an empty alt attribute; its file name is Witte-duif-1024x824.pngHet pinksterfeest is een van de belangrijke hoogtijdagen in de kerk. Hoe geef je vorm aan de eredienst die gewijd is aan de komst/uitstorting van de Heilige Geest, bijvoorbeeld op zo’n manier dat we na afloop de kerk verlaten met een groter verlangen naar het werk van de Geest van God? Welke creatieve middelen kun je hiervoor inzetten? Hoe kun je samen, in een gemêleerde groep (predikanten, musici, zangleiders, kunstenaars) zo’n kerkdienst voorbereiden?

Op 9 mei 2020 van 9:30 tot 16:00 organiseert Eredienst Creatief een studiedag in Den Dolder om je hier te bij helpen.

 

Het pinksterfeest

Het pinksterfeest is een van de belangrijke hoogtijdagen in de kerk. Hoe geef je vorm aan de eredienst die gewijd is aan de komst/uitstorting van de Heilige Geest, bijvoorbeeld op zo’n manier dat we na afloop de kerk verlaten met een groter verlangen naar het werk van de Geest van God? Welke creatieve middelen kun je hiervoor inzetten? Hoe kun je samen, in een gemêleerde groep (predikanten, musici, zangleiders, kunstenaars) zo’n kerkdienst voorbereiden?

Dat is precies wat we op deze studiedag gaan doen. Er is aandacht voor de tekst en haar (theologische) betekenis, maar we gaan ook praktisch aan de slag. De bedoeling is dat je geïnspireerd naar huis gaat en volop ideeën hebt voor het pinksterfeest op 31 mei!

Studiedag

De inspiratiedag is een studiedag. We gaan uit van een kerntekst, Jesaja 11:2. Professor dr. Kees van der Kooi uit Driebergen zal hierover ‘s morgens zijn licht laten schijnen en alvast (praktische) aanzetten geven tot liturgische verwerking. Kees van der Kooi is emeritus-hoogleraar systematische theologie aan de VU in Amsterdam en heeft in zijn werk veel belangstelling voor het werk van de Heilige Geest.

In het tweede deel van de morgen zullen we stilstaan bij de werkwijze van Eredienst Creatief en je alvast wat ideeën aanreiken voor de viering. Op die manier is deze inspiratiedag ook een atelier: een verzameling aan mooie en bruikbare ideeën.

Werkgroepen

Na de lunch volgen er drie werkgroepen:

  • Een werkgroep die zich bezighoudt met de muzikale invulling (horen): Cindy Bubberman en Kees van Setten
  • Een werkgroep die zich bezighoudt met beeld en vormgeving (zien): Theo Menting en Marc Volgers
  • Een werkgroep die zich bezighoudt met woord en vieren: Wouter Bakker en Jaap C. Overeem

De bedoeling hiervan is om allerlei ideeën met elkaar uit te wisselen en te komen tot schetsen voor een kerkdienst op Pinksteren. Dat kan binnen het kader van een bestaande liturgische vorm, maar ook binnen een nieuwe, vrije vorm. Dat alles met een narratieve insteek – een verhaallijn zoals we aangegeven in onze publicatie Verbindend Vieren (red. K.W. de Jong).

Voor wie?

De studiedag is bedoeld voor predikanten, (kerk)musici, zangleiders, commissie- en gemeenteleden.  Predikanten kunnen de tijd die zij besteden aan de studiedag en de voorbereiding/uitwerking hiervan inzetten binnen de vrije ruimte van de permanente educatie. Wij denken aan 16 uur. Documenten voor in het portfolio worden ter plaatse verstrekt.

Deze studiedag is de eerste in een serie van drie vergelijkbare dagen, deze eerste rondom Pinksteren. De tweede volgt voor Kerst, de derde voor Pasen. Data worden binnenkort bekend gemaakt. De kosten per studiedag zijn €65,-

Inschrijven voor de Inspiratie dag Pinksteren kan via deze link


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *