Panorama Golgotha

Paul van Dongen 1Panorama Golgotha van Paul van Dongen is een een 4,5 meter lange minutieuze ets van de kruisiging van Jezus Christus met kenmerken uit het eerdere werk van de kunstenaar.

Ruim een jaar werkte Van Dongen aan zijn tekening. In die tijd maakte hij veel voorstudies en uiteindelijk vijf grote tekeningen waarvan weer vijf etsplaten zijn gemaakt. Van Dongen maakte zijn tekening bewust als een panorama. Het werkt hangt als een grote cirkel op ooghoogte in de ruimte. Wie aan komt lopen, ziet eerst de buitenkant; de toeschouwer moet even bukken en ín de cirkel gaan staan. Vervolgens is hij aan alle kanten omringd door het kunstwerk (www.paulvandongen.com , facebookpagina Paul van Dongen).

Willem-Jan Otten schrijft in een beeldmeditatie voor Artway over het indrukwekkende kunstwerk:

Als ik een kerkbestuur was, dan zou ik Panorama Golgotha in een hoek of een nis van de kerk laten ophangen en eronder een bidstoel neerzetten. Misschien zou het werk met een mechaniekje in de zoldering en een kort rukje aan een koord moeten kunnen zakken, om de kijker op te sluiten in deze eeuwige oogwenk. Zijn kijken worde schouwen, zijn schouwen een kyrie

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *